ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Novosti
Zavod ostvario najviše bodova za proaktivnu objavu informacija na svojim web stranicama
14. 05. 2021.

Zavod ostvario najviše bodova za proaktivnu objavu informacija na svojim web stranicama

Zavod ostvario najviše bodova za proaktivnu objavu informacija na svojim web stranicama

Zavod ostvario najviše bodova za proaktivnu objavu informacija na svojim web stranicama - slika 1

 

U analitičkom praćenju proaktivne objave informacija na internetskim stranicama javnih ustanova s područja djelatnosti zaštite okoliša i održivog razvoja te prostornog uređenja, koje je proveo Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske u travnju i svibnju ove godine, naš Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije ostvario je maksimalan broj bodova. Analitičkim praćenjem obrađeno je 75 tijela javne vlasti navedene djelatnosti i njihova zakonska obveza samoinicijativne objave informacija točaka 4., 7., 8., 9. i 13. članka 10. Zakona o pravu na pristup informacijama. Analiza se odnosila na pregled objave godišnjeg plana rada, godišnjeg izvješća o radu, godišnjeg  financijskog plana i financijskog izvješća, zatim na objavu dokumenata vezanih uz javnu nabavu, objavu dokumenata vezanih uz pravo na pristup informacijama te na ukupnu transparentnost, preglednost i laku dostupnost informacija. Na stranicama Povjerenika za informiranje najavljen je webinar o provedenom analitičkom praćenju koji će se održati 26. svibnja 2021. u 14.00 sati.

 

Naš Zavod aktivno objavljuje informacije na svojim web stranicama od početka osnivanja kao javne ustanove, 2008. godine, a prve vijesti koje se čuvaju u arhivi objavljene su u veljači 2009. godine. U pripremi dokumenata za objavu aktivno sudjeluju svi djelatnici Zavoda, no konačnu objavu dokumenata i fotografija provode Zoran Tonković, Željka Kučinić i službenik za informiranje Goran Rozga.

 

Iako nam je svima, još uvijek, najdraža interakcija s građanima uživo, tehnologija nam je omogućila transparentnost i pristupačnost podataka putem web stranica i drugih servisa. Ovakav oblik pristupa informacijama pokazao se posebno važnim u doba pandemije koronavirusa koja traje već više od godinu dana. Tako smo, u jeku pandemije, prošle godine proveli svoju prvu online javnu raspravu o VII. Izmjenama Prostornog plana Zagrebačke županije, koju je putem livestream servisa pratio iznimno velik broj građana. Izlaganja prostornih planova uređenja općina, koja su uslijedila kasnije, ipak smo održali uživo, uz stroge epidemiološke mjere.

 

Namjera nam je i nadalje sve važne informacije uredno objavljivati na službenim web stranicama Zavoda, poštujući pritom Zakon o pravu na pristup informacijama i druge srodne propise.

  

Interakcija Zavoda s građanima uživo i putem livestream servisa