ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Novosti
Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“
03. 10. 2019.

Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“

Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“

Poslovni forum „Perspektive južnih vrata Europe“ održan je, povodom 150. obljetnice gradnje riječke pruge, 1. i 2. listopada 2019. godine u prostorijama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Na svečanom otvorenju foruma, uz predstavnike organizatora skupa Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka, sudjelovali su: ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel. Na forumu su, uz predstavnike Hrvatskih željeznica i drugih nadležnih tijela, sudjelovali i predstavnici županijskih zavoda za prostorno uređenje s područja županija kojima prolazi trasa željezničke pruge Zagreb-Rijeka. Iz Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije forumu je prisustvovala Andrea Galić.

 

Željeznička pruga Zagreb - Rijeka i danas ima veliki potencijal u teretnom i putničkom prometu. Nizinska pruga je ključni projekt za željeznički promet koji će omogućiti uvjete za povećanje putničkog prometa te dodatnog povećanja tereta u riječkoj luci i podizanja njene konkurentnosti.  Prema navodu predstavnika HŽ Infrastruktura, cilj je da do 2030. godine bude dovršena nizinska pruga. Završetkom svih planiranih radova, pruga će imati kapacitet preko 20 milijuna neto tona godišnje, zadovoljavajuću propusnu moć te brzinu do 160 kilometara na sat. U okviru važnih investicijskih projekata Hrvatskih željeznica za područje Zagrebačke županije naveden je projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci za koji je predviđen dovršetak radova 2022. godine. U nastavku Poslovnog foruma održani su okrugli stolovi o željezničkoj povezanosti i konkurentnosti, a na kojima su pored predstavnika HŽ Infrastrukture, HŽ putničkog prijevoza i HŽ Carga sudjelovali i izlagali i brojni drugi sudionici iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Drugi dan foruma organizirana je promotivna vožnja vlakom od Rijeke do Zagreba i natrag, tijekom koje su se, u vlaku, održale brojne panel-rasprave na temu prometne infrastrukture i povezanosti regionalnih logističkih centara.

 

Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“

 

Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“ 1

 

Zavod sudjelovao na Poslovnom forumu „Perspektive južnih vrata Europe“ 2