ZAVOD ZA PROSTORNO UREĐENJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Novosti
Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada
18. 02. 2021.

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada

Nakon razornog potresa od 29. prosinca 2020. godine s epicentrom u Gradu Petrinji, velike materijalne štete prijavljene su na području Sisačko-moslavačke županije te Karlovačke i Zagrebačke županije. Prema podacima Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine, na području Zagrebačke županije šteta je prijavljena na više od 3.800 objekata. U tijeku je provedba pregleda oštećenja i uporabljivosti građevina u kojem, uz djelatnike Zagrebačke županije, sudjeluju i dvije djelatnice građevinske struke iz našeg Zavoda, Andrea Galić i Roberta Pišpek. U prvoj fazi raspoređene su na područje Općine Kravarsko koja je, uz Zaprešić, Veliku Goricu i Pokupsko, jedna od najjače stradalih općina na području Zagrebačke županije. Najveća oštećenja u Kravarskom pretrpjela je crkva Uzvišenja Svetog Križa, koju će trebati u cijelosti rušiti i zamijeniti novom građevinom.

 

Podatke o brzom pregledu zgrada djelatnice Zavoda redovito unose u aplikaciju Collector for ArcGIS, sukladno pravilima struke i uputama Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pri Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

 

Prije obavljanja pregleda zgrada na području Zagrebačke županije, djelatnice su stekle bogato iskustvo pomažući u pregledima oštećenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije.

 

Fotografije: A.Galić, R.Pišpek, Kravarsko, 02.2021.

 

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada

 

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada 1

 

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada 2

 

Zavod sudjeluje u pregledu potresom oštećenih zgrada 3